makanlah makanan yang seimbang


Thursday, May 7, 2009

Makanan Sihat Untuk Jantung

semuanya pasti mengeruni penyakit ini. Bagaimana untuk menghindarkan diri atau menjauhkan diri dari penyakit jantung. Caranya melalui pengawalan makanan. Di sini disenaraikan beberapa jenis makanan yang sesuai diambil untuk mengurangi risiko .

Cara Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

IKAN

Ikan dapat mengurangkan sehingga 50% risiko penyakit jantung. Di sarankan supaya mengamalkan memakan sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan dalam seminggu.

Cara Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

EPAL

Epal juga boleh mengurangkan sehingga 50% risiko jika mengamalkan 12aun jus apal atau memakan 2 biji epal sehari. Dengan melakukan amalan memakan epal ini boleh mengurangkan pengoksidaan kolesterol. Terdapat kajian yang dilakukan dia Netherland mendapati kandungan phytochemical dalam buah epal pula dapat mengurangkan kematian akibat dari dan strok.

Makanan Yang boleh mnegurangkan risiko Sakit jantung

WALNUT

Walnut mengandungi sejenis lemak yang dikenali sebagai Asid Linolenic. Asid Linolenic berfungsi mengurangkan nkolesterol dan menghalang pembekuan darah. Oleh itu Walnut mampu mngeurangkan risiko sehingga 45%.

Cara Mengurangkan Sakit Jantung

MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun pula kebaikanya kerana mempunyai kandungan lemak tidak tepu sehingga 77%. Dengan ini minya zaitun boleh mengurangkan kolesterol dalam darah.

Cara Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

KEKACANG

Kekacang sebenarnya mampu mengurangkan risiko penyakit jantung sehingga30%. Ini kerana kandungan kacang mempunyai bahan yang boleh meningkatkan fungsi sluran darah.

Cara mengurangkan Risiko Sakit jantung

OAT

Tidak ramai pengemar oat di Malaysia ini namun sebenarnya oat dapat mengurangkan sehingga 29% risiko penyakit jantung. Makanlah oat secawan setiap hari ini dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah.


Labels:


Posted by budak_bahasa at 11:45 AM |

0 Comments:

Post a Comment